Coberta de Madame Marie - La història robada
Categoria: Teatre
Editor: La fornal
Pàgines: 135
Procedència: Prestatgeria despatx de baix (4rta filera)
Ubicació: Institució Pública Antoni M. Alcover
Any: 2019

Impressio: 397

Revisió

Escrit per Institució Alcover

'Madame Marie' del capítol 'Carabiners, militars i una madame.' El règim en un bordell' del llibre 'Víctimes Invisibles. la repressió de la dona durant la Guerra Civil i el franquisme a Mallorca' d'Antoni Tugores.

'La història robada' del llibre 'El batle Antoni Amer "Garanya": la història robada' d'Antoni Tugores.

Estudi introductori d'Antoni Tugores.

 

Antoni Amer, protagonista de 'La història robada', representa els valors de la república. Un home de creences morals republicanes i polítiques fermes. Emprenedor infatigable impulsà nombroses iniciatives privades i públiques, i tanmateix fou un home odiat per la dreta i el feixisme fins al punt que acabaren amb la seva vida i condemnaren el seu nom a l'oblit. Dins d'aquell ambient barroer és la història de María Altamir, coneguda com Madame Marie, un personatge amoral, que regentà un bordell visitat pel comandament de l'exèrcit nacional. fou represaliada pel règim colpista que destacà per la doble moral i la corrupció generalitzada. El seu delicte: tenir un disc amb La Internacional i la rinença de vuitanta-una monedes de plata, que li valgueren un judici sumaríssim i set mesos de presó preventiva.

Joan Gomila i Antoni Tugores han traslladat aquestes investigacions al teatre. Editades en un sol volum i acompanyades d'un rigorós estudi introductori, 'La història robada i Madame Marie' ens acosten, magníficament, a aquell període de forma àgil i honesta.