Coberta de Tacats de sang Causa 978 de 1936 contra Emili Darder, batlle
Categoria: Assaig
Editor: Editorial Moll
Procedència: Prestatgeria individual fusta
Ubicació: Institució Pública Antoni M. Alcover
Any: 2010
Nota: Donació Miquel Julià

Impressio: 439

Revisió

Escrit per Institució Alcover

Dia 24 de febrer de 1937, a les sis del matí, Emili Darder, batlle de Palma i un dels dirigent més significats d'Esquerra Republicana Balear, va esser assassinat a les tàpies del cementiri de la ciutat, després d'haver estat condemnat a mort en un consell de guerra. L'assassinat, falangistes. Ordenaren l'assassinat, militars.

Emili Darder ha estat un refermt insustituïble de les virtuts que va representar la República i que han alimentat l'imaginari democràtic. La seva figura s'ha engrandit a mesura que els historiadors han aprofundit en el coneixement de la seva biografia. Ara Guillem Rosselló Bujosa ho fa des d'una altra perspectiva, la dels creadors; i no el limita a contar-nos uns fets, sinó que s'hi implica emocionalment i aconsegueix implicar-hi, de rebot, els lectors.

Guillem Rosselló Bujosa en el llibre s'expressa com un narrador potent, capaç d'administrar la memòria i de jugar amb les emocions. I d'universalitzar el drama que descriu. La novel·la, en aquest cas, no necessita el referent els fets reals. Té vida pròpia. És literatura. I conta una història que pot passar a qualsevol indret. Ben segur que interessarà, no sols al lector que en obrir el llibre ja en sap el final, sinó també a aquells altres que pel fet de no esser mallorquins desconeixen la biografia d'un ciutadà del món, de vida exemplar, anomenat Emili Darder.