Coberta de Els bandolers a Mallorca (ss. XVI-XVII)
Categoria: Assaig
Editor: El tall editorial
Procedència: Prestatgeria individual fusta
Ubicació: Institució Pública Antoni M. Alcover
Any: 1997
Nota: Donació Miquel Julià

Impressio: 457

Revisió

Escrit per Institució Alcover

La història mallorquina està plena  de problemes i conflictes socials. Hem tengut dictadures, revoltes i guerres civils. I com passà a Aragó, Catalunya i València una epidèmia de bandolerisme durant els segles XVI i XVII. No debades ja des d'antic es conegué el s.XVII com a Segle dels Bandejats.

En el període que va des de la repressió de Les Germanies a 1666 l'illa de Mallorca patí una espiral de violència que sens dubte es pot qualificar de guerra civil encoberta. Hi havia dies que sols a Palma s'hi donaven set morts violentes. Emperò, els bandolers mallorquins no eren lladres de camins, sinó que eren homes d'armes, mercenaris. A vegades, sobraven un sou de determinats partits nobiliaris com Torrelles/Puigdorfiles o Canamunt/Canavall. Emperò d'altres es trobaven al servei de viles per tal de ser l'exèrcit que els defensàs d'un determinat senyor.

Per tot això hi ha hagut un fort interès en fer-los desaparèixer de la història i de la memòria popular. Com passa amb les Germanies, pràcticament no s'ha conservat cap cançó ni rondalla sobre el tema. A Mallorca, això no passà...