Coberta de Història de la Cultura Catalana. Naturalisme, positivisme i catalanisme 1860-1890
Categoria: Assaig
Editor: Edicions 62 / MNAC
Procedència: Prestatgeria individual fusta
Ubicació: Institució Pública Antoni M. Alcover
Any: 1994

Impressio: 436

Revisió

Escrit per Institució Alcover

Aquest llibre vol trobar una explicació globalitzadora de la cultura catalana al llarg de la història, que destaqui les relacions entre les diverses disciplines, la seva evoluvió i les molt variades influències que ha anat rebent de l'exterior. Contemplar tots els elements que han contribuït a conformar el nostre país i a fer-lo com és.

El propòsit d'aquesta obra és també exposar l'entrellat d'idees i tradicions que sovint romanen en la penombra, però que ens cal conèixer si volem entendre la riquesa de matisos d'un quadre, etc.

Coherents amb la voluntat de tractar en conjunt la diversitat de temes culturals confluents a cada època, s'ha evitat una estructura escesivament rígida dels diferents volums, encara que tots contenen temes bàsics com són el pensament social i polític, les concepcions filosòfiques, l'evolució de la llengua, la literatura, les arts plàstiques, l'arquitectura, l'urbanisme, la música, la ciència, la tècnica, etc.

Cal destacar també que en cada volum, a mmés d'un prefaci signat per autors de reconeguda trajectòria professional que presenten temes especialment significatius i emblemàtics respecte a l'època tractada, hi ha una introducció que planteja les característiques culturals fonamentals que ajuden a situar i emmrcar la resta dels capítols de temàtica més específica: política, literatura, llengua, ciència, tècnica, art, arquitectura, música.

Cada volum conté, com a complements de consulta, una cronologia comparativa de fets, tant de Catalunya, com d'Espanya i del Món, i un índex de noms que facilita l'accés a qualsevol tema.

Una abundant il·lustració ajuda a explicar, com un element més, l'argumentació textual, al mateix temps que en els peus de fotografia s'amplia o es complementa la informació sobre el tema tractat en cada capítol.

Respecte als autors, ha existit una explícita voluntat per aconseguir un equilibri professional i generacional. Tots ells tenen unes capacitats científiques àmplies i un bagatge professional de reconeguda solvència en les seves àrees d'especialització. La procedència disciplinar és ben diversa: arquitectes, historiadors de l'art, professionals del dret, lingüistes, historiaddors, musicòlegs, historiadors de la literatura, de la ciència, etc.

Aquest volum V, comprèn una època- 1860/1890- de conformació fonamental de la cultura vuitcentista, positivista i naturalista, en la qual el catalanisme es converteix en l'eix d'una renovada cultura catalana. En aquests anys s'esdevenen a Catalunya fets tan importants com la guerra d'Àfrica, la construcció de l'Eixample de Barcelona, la fundació del Centre Artístic d'Olot, la inauguració de l'edifici de la Universitat de Bacelona, la creació del Centre Excursionista de Catalunya, la publicació de L''Atlàntida' de Jacint Verdaguer, la instal·lació de la primera central elèctrica. I en aquesta època conviuen perosnatges tan importants en les seves diverses activitats com Joan Prim, Josep Anselm Calvé, Valentí Almirall, Serafí Pitarra, Joaquim Vayreda, Marià Fortuny, Àngel Guimerà, Jacint Verdaguer, Apel·les Mestres, Narcís Oller, Narcía Monturiol, Ildefons Cerdà, Antoni Gaudí, entre molts d'altres.