Coberta de Els camins i les imatges de l´Arxiduc ahir i avui
Categoria: Assaig
Editor: Institut d'Estudis Eivissencs
Pàgines: 247
ISBN: 9,7884874555e+012
ISSN: I-144-201
Ubicació: Institució Pública Antoni M. Alcover
Any: 2010
Nota: Observacions: | Altres aspectes: | Procedència: fons propi institució Alcover | Ex-libris:

Impressio: 350

Revisió

Escrit per administrator

L’Institut d’Estudis Eivissencs, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Baleàrics, reedita una de les obres cabdals per al coneixement de les nostres illes. Es tracta de "Els camins i les imatges de l’Arxiduc ahir i avui", de Joan Marí Cardona, amb pròleg d’Enric Fajarnés Cardona.

 

Profund coneixedor de la nostra història així com de la nostra illa (recorreguda passa a passa), Joan Marí Cardona va anar comentant les anotacions que l’arxiduc havia fet al llarg de les tres setmanes que l’any 1867 passà a les Pitiüses, recorregudes a peu, i voltades en llaüt.

 

El jove arxiduc Lluís Salvador era un personatge polifacètic, actiu i de gran curiositat científica, que s’interessava per tot allò que veia i demanava informacions de les coses més diverses, per obtenir dades de les illes, de la seua població i les seues activitats. Per no oblidar el que se li deia, prenia notes escrites i s’aturava de tant en tant a dibuixar paisatges naturals i urbans a fi de retenir la informació recollida. Viatjava d’incògnit, de manera que ningú arribà a saber fins més endavant que aquell jove estranger era un príncep de la branca toscana de la família Habsburg, que des de molt jove es dedicà a viatjar arreu del món.

 

El recull d’anotacions d’aquella visita es transformà en un llibre titulat "Les Antigues Pitiüses", publicat el 1869, quan ell només tenia vint-i-dos anys. Com era costum en ell, només se n’editaren un centenar d’exemplars, i no es venien. Ell mateix enviava les còpies a familiars, amistats, o persones que l’havien ajudat a recollir informació. És així com un d’aquells 100 volums va arribar al vicari general d’Eivissa, Rafel Oliver i Ribas.

 

Joan Marí Cardona va anar afegint explicacions complementàries que només un gran coneixedor de les Pitiüses com ell podia fer, ajudant a entendre millor com era l’Eivissa d’abans, enriquint així l’obra original de Lluís Salvador.